Residence


Alphaville House

Programa
Residential
Ano
2017
Área
4.000 sq feet
Status
under construction

The basic concept for this house was to regain its footprint area in the upper concrete slab. This way we created a large covered verandah with a gourmet kitchen, living, bathroom, Garden, and a linear swimming pool that cascades to a smaller pool at the rear part of the plot at ground level. Fifty percent of this concrete slab is covered by na organic steel roof structure finished with wood shingles. From there, views of nearby Jacarepaguá lagoon and its mountains are guaranteed. This organically shaped roof collects and ampliflies the plesant SE trade winds while blocking SW winds, always associated with rain and bad weather.

In order to adopt this concept without disrespecting the max height allowed by law, we had to excavate 3 feet to acomodate the lower service areas and garage. Cosequently, the main prismatic volume of the building seems to float above the ground and is reached trough a ramp.

At the end of this ramp, a spiral staircase leads either to the rooftop verandah or down to a small pool at the rear part of the plot. The main prismatic volume of the house contains three suites, an open kitchen, and a living area with zenithal ilumination that comes trough a structural glass panel at the bottom of the upper swimming pool.

gallery